Корупція та недовіра до судової системи в Україні – найбільші перешкоди для іноземних інвесторів

14.09.2016
Dragon Capital та Європейська бізнес асоціація провели опитування серед клієнтів інвесткомпанії та іноземних інвесторів-членів ЄБА (у тому числі портфельних і прямих інвесторів, які вже мають інвестиції, та які планують вкласти в Україну).

Результати опитування Dragon Capital та Європейської бізнес-асоціації

Ви можете ознайомитися із презентацією з додатковими графіками за цим посиланням (.pdf)

Іноземні інвестори переконані, що найбільшими перешкодами для інвестування в Україну є широкомасштабна корупція (середня оцінка – 8,5 бали з 10 можливих) та відсутність довіри до судової системи (7,5 бали). Військовий конфлікт із Росією (6,1 бали), а також непередбачуваний валютний курс та нестабільна фінансова система (6 балів) посідають третю сходинку.
Широмасшатбна корупція та відсутність довіри до судової системи посідають перше і друге місце для всіх груп інвесторів: портфельних та стратегічних, тих, що вже інвестували в Україну та тих, хто не наважився це зробити. Цікаво, що для інвесторів, котрі активно шукають можливості вести бізнес в Україні, наявний військовий конфлікт є однією із найменш значущих перешкод – вони ставлять його на 7 місце (4,9 бали). Натомість у трійку найбільших перешкод на додаток до корупції та судової системи для цієї групи входить складне адміністрування податків (6,1 бали).

Щодо дій, які має здійснити влада України для залучення іноземних інвестицій, то на думку інвесторів першочерговими завданнями є перезапуск судової системи шляхом тестування наявних та залучення нових суддів (середня оцінка – 7,6 бали з 10 можливих), а також притягнення до відповідальності великої кількості високопоставлених посадовців і суддів за корупцію (7,4 бали). Одночасно, третю сходинку рейтингу важливих дій уряду посідають такі дії як забезпечення подальшого вчасного виконання програми МВФ, лібералізація валютного контролю (в тому числі скасування заборони на репатріацію дивідендів) – по 6,2 бали.
Виконання програм МВФ для інвесторів, які ніколи не вели бізнесу в Україні, здається не настільки важливим завданням (8 місце, 4,6 бали) як оптимізація податкового адміністрування, котру вони ставлять на 3 сходинку із 6,4 балами. Причому загалом сам розмір податків інвесторів не турбує настільки сильно як адміністрування – серед перешкод він займає останню сходинку, а пропозиція введення податкових канікул приваблює менше, аніж спрощення адміністрування.

Така дія як скасування мораторію на продаж земель є не настільки важливим для інвесторів як інші можливі реформи. Проте інвестори, котрі активно шукають нові бізнес-можливості в Україні, оцінюють її важливість на бал вище від середньої оцінки. Так для них скасування мораторію є важливішим навіть за налагодження інфраструктури та створення «єдиного вікна» для іноземних інвесторів.

«Поновити економічне зростання в Україні та скоротити відставання від західних сусідів, яке, на жаль, з 2009 року значно збільшилося, неможливо без іноземних інвесторів. Результати опитування міжнародних компаній, що роблять інвестиції по всьому світу, показують, за якими напрямками український інвестиційний клімат є неконкурентним та куди керівництво країни має спрямовувати свої зусилля в першу чергу», – коментує Томаш Фіала, генеральний директор Dragon Capital.

«Дослідження виявило, що основними бар’єрами для іноземних інвесторів в Україні були і залишаються корупція на усіх щаблях влади та надто слабка судова система. Попри намагання з боку влади поліпшити ситуацію шляхом створення відповідного антикорупційного відомства або ж, наприклад, за допомогою впровадження нової системи проведення державних закупівель, бізнес так і не відчув радикальних та видимих змін у цьому напрямку», – коментує Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації. «Що ж стосується судової гілки влади, то тут також, на жаль, поки що немає значного прогресу, оскільки процес реформування судоустрою є досить комплексним та передбачає багато стадій. Відповідно, довіра до судів стрімко падає, а тим часом компанії в очікуванні змін все частіше віддають перевагу досудовому вирішенню спорів. Однак, незважаючи на негативні фактори, Україна все ж таки втримує позиції потенційно цікавої держави для інвестування, тому бізнес планує продовжувати тут свою активність».

Опитування проводились за ініціативи інвестиційного банку Dragon Capital та Європейської бізнес-асоціації (ЕВА) за аналітичної підтримки Центру економічної стратегії з 25 серпня до 2 вересня 2016 року. Всього в опитуванні взяли участь 102 респонденти, серед яких клієнти Dragon Capital та іноземні інвестори-члени ЕВА (у тому числі портфельні і прямі інвестори, які вже мають інвестиції і які тільки планують інвестувати в Україну). Опитування приходило методом онлайн-інтерв’ю.

Про компанію Dragon Capital